Hoeveel fooi is gepast bij een all-inclusive vakantie?

Hoeveel fooi is gepast bij een all-inclusive vakantie?

Waarom is fooi geven bij all-inclusive zo verwarrend?

Veel reizigers die voor het eerst een all-inclusive resort boeken, worstelen met dezelfde vraag: is fooi geven nu echt nodig als alles al betaald is? Het concept van ‘all-inclusive’ impliceert dat alle kosten, inclusief service, al gedekt zijn. Hoewel dit technisch klopt, vergeten we vaak dat de medewerkers in deze resorts inkomens ontvangen die sterk afhankelijk zijn van fooien. Waar in veel Europese landen servicekosten vaak een vast onderdeel van de prijs zijn, hanteren veel populaire vakantiebestemmingen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied een fooiencultuur.

De etiquette van fooien geven

Zelfs wanneer het beleid van het resort stelt dat fooien niet verplicht of zelfs niet toegestaan zijn, is een kleine blijk van waardering vaak zeer welkom. Het is belangrijk om te onthouden dat de lonen van het personeel in toeristische gebieden vaak laag zijn en fooien een essentieel deel vormen van hun financiële zekerheid. Het tonen van waardering verbetert bovendien vaak de service die u gedurende uw verblijf ontvangt.

Richtlijnen voor verschillende diensten

Het bedrag dat u geeft, hangt sterk af van de service en de lokale normen. In de meeste all-inclusive bestemmingen hanteren reizigers de volgende onofficiële richtlijnen. Voor het barpersoneel is $1 tot $2 per drankje een gangbare norm, vooral als u aan een drukke bar staat. Dit zorgt er vaak voor dat u sneller wordt geholpen. Voor de schoonmaakploeg is een fooi van $3 tot $5 per nacht gebruikelijk. Het beste is om dit dagelijks achter te laten, bij voorkeur in een envelop of met een kort briefje, zodat u zeker weet dat de fooi terechtkomt bij de persoon die die dag uw kamer heeft schoongemaakt.

Bagagedragers en bellboys die uw koffers naar uw kamer brengen, waardeert u met $1 tot $2 per koffer. Dit is een eenmalige service waar u direct na aankomst of vertrek voor betaalt. Als u bediening aan tafel krijgt in een à-la-carterestaurant dat bij het resort hoort, is een extra 10 tot 15% fooi bovenop de inbegrepen servicekosten een royale erkenning voor uitmuntende bediening. Bij buffetrestaurants is $5 tot $10 per maaltijd voor de bediening van drankjes en het afruimen van tafels een goede standaard.

Timing en valuta

Probeer altijd kleine coupures (biljetten van $1 of $5) of de lokale valuta bij u te hebben. Fooien geven in contant geld en direct aan de persoon die u bedient, is de meest directe en gewaardeerde manier. Dit geld gaat dan rechtstreeks naar hen, in plaats van dat het in een algemene pot terechtkomt. Zorg ervoor dat u niet pas op de laatste dag fooi geeft. Door vroeg in de week fooien te geven, bouwt u een positieve relatie op met het personeel.

Wanneer geef je extra fooi?

Hoewel de richtlijnen een goed startpunt zijn, zijn er altijd momenten waarop extra gulheid op zijn plaats is. Denk hierbij aan situaties waarbij personeel echt een stap extra zet. Denk aan een ober die uw favoriete drankje onthoudt en dit brengt voordat u erom vraagt, of een medewerker van de receptie die snel en efficiënt een probleem oplost. Deze acties getuigen van persoonlijke service en verdienen extra waardering, vaak in de vorm van een hoger bedrag of een persoonlijke compliment aan de manager.