Vakantie in Parijs? Hier bekijk je de Mona Lisa

Vakantie in Parijs? Hier bekijk je de Mona Lisa

De Mona Lisa is waarschijnlijk het meest beroemde schilderij ter wereld. Het schilderij is waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 geschilderd door de beroemde alleskunner Leonardo da Vinci. Het schilderij bevindt zich tegenwoordig in het Louvre in Parijs en is slechts 77 bij 53 centimeter groot. De Mona Lisa is het meest bezochte werk van het museum. Dagelijks zien ongeveer 20.000 mensen het schilderij.

Identiteit Mona Lisa

De Mona Lisa is wereldberoemd en door de eeuwen onderwerp geweest van enorm veel onderzoek. Toch is nog altijd helemaal niet zeker wie de vrouw op het schilderij is, hoewel er inmiddels wel al duidelijke aanwijzingen zijn. De vrouw was geen onderdeel van een de hogere adel en is wat dat betreft ook niet een bekende uit de geschiedenis. Hoewel het niet zeker is, wordt over het algemeen gedacht dat de vrouw in het schilderij Lisa Gherardini is. Dit zou blijken uit notities uit de tijd dat Leonardo da Vinci aan het schilderij werkte of net had afgerond. Lisa Gherardini was de derde echtgenote van een rijke zakenman uit Italië, genaamd Francesco del Giocondo.

Waarom de Mona Lisa beroemd is

Vrijwel iedereen kent de Mona Lisa, maar tegelijkertijd weet bijna niemand waarom juist dit schilderij zo bekend is. Waarschijnlijk heeft de Mona Lisa haar beroemdheid vooral te danken aan een combinatie van factoren. De technieken die zijn gebruikt bij het schilderen waren voor zijn tijd enorm vernieuwend. Daarnaast wordt het werk door de hoge kwaliteit gezien als het meesterwerk van Leonardo da Vinci. Dat Da Vinci de schilder is speelt hierin ook mee: de man die van alle markten thuis was is wereldberoemd en nog altijd populair in boeken en films.

Ook het mysterie rond de Mona Lisa speelt een grote rol in haar populariteit. Ondanks de sterke aanwijzingen voor de identiteit, blijft het nog een klein raadsel wie de vrouw is. De lichte glimlach in combinatie van de blik van de vrouw maakt het schilderij des te mysterieuzer. Het was in de tijd van het schilderij niet gebruikelijk een lachend iemand te schilderen.

Ook het feit dat de Mona Lisa in 1911 is gestolen draagt bij aan de bekendheid van het schilderij. Ook in 1911 was het schilderij al wereldberoemd. Desondanks werd de Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen. Het schilderij was twee jaar lang onvindbaar, tot de dief het schilderij probeerde te verkopen aan kunstkenner in Italië. Tegenwoordig is het schilderij extreem zwaar beveiligd.